ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

19 Μαΐ 2012

Επιβεβαίωση σεναρίων για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ

Των ανταποκριτών της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις Βρυξέλλες Κωστα Kαρκαγιαννη και Νικου Xρυσολωρα

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται σενάρια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στελέχη μεγάλων διεθνών φαρμακοβιομηχανιών επεξεργάζονται από κοινού με την Κομισιόν και την Ομάδα Δράσης σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φαρμάκων σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Εχουμε μπει στην τελική ευθεία σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την οριστική κατάληξη» ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Standaard ο κ. Ντε Χουχτ, εξηγώντας ότι «πριν από ενάμιση χρόνο ίσως θα υπήρχε κίνδυνος να εκδηλωθεί φαινόμενο ντόμινο, αλλά σήμερα υπάρχουν υπηρεσίες στην Επιτροπή και στην ΕΚΤ οι οποίες εργάζονται για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου». Ο κ. Ντε Χουχτ κάλεσε τις ελληνικές κυβερνήσεις να «εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί, διότι αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή» και εξέφρασε προβληματισμό για το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών, εκτιμώντας ότι σήμερα στην Ελλάδα «κυριαρχεί η απελπισία». Προειδοποίησε δε ότι πιθανή έξοδος από το ευρώ θα δημιουργήσει χάος στην Ελλάδα, χωρίς να εξαφανίσει τα ελλείμματα της, που σήμερα χρηματοδοτούνται από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος κ. Ολι Ρεν δήλωσε αργότερα ότι «η Κομισιόν δεν εργάζεται με βάση σενάριο εξόδου της Ελλάδας. Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας» στο ευρώ. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει επίσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, δηλώνοντας ότι η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ανάλογη ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Η ΕΚΤ δεν θα συμμετέχει σε καιροσκοπικές συζητήσεις σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ η ξεκάθαρη προτίμησή της είναι η παραμονή της χώρας εντός της νομισματικής ένωσης», είπε.

Ομως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να διαψεύσει ότι Κομισιόν και ΕΚΤ προετοιμάζονται για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. «Οι πολίτες μας περιμένουν να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις στον λαό και να του εξηγήσουν με ειλικρίνεια την κατάσταση. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά (για να γίνει αυτό) θα πρέπει η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η απόφαση ανήκει στους Ελληνες», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε. Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε ότι η Ευρώπη άργησε να βοηθήσει την Ελλάδα. «Η ελληνική οικονομία πρέπει να αναζωογονηθεί. Υπάρχουν κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. που είναι ακόμη αχρησιμοποίητα. Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανατάξει την οικονομία της, παράλληλα με την προσπάθεια για τη μείωση των ελλειμμάτων», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο κ. Ερό και εκτίμησε ότι στη χώρα μας η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη.