ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

6 Σεπ 2012

το ΑΙΣΧΟΣ του Αντέννα: Ύμνος στον σφαγέα και εγκληματία πολέμου ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ

Ερώτημα 1: Γιατί να μην γυριζόταν σε σήριαλ από Έλληνες ηθοποιούς μυθιστορία με θέμα Κωνσταντίνος ο Παλαιόλογος,  ή Αλέξιος Κομνηνός, ή Ιουστινιανός, ή Ηράκλειος, ή Βασίλειος ο Β' κοκ. Κάποτε πριν 34 χρόνια η τότε ΕΡΤ είχε σε μυθιστορία τον ΡΩΜΑΝΟ τον ΔΙΟΓΕΝΗ (με το Νίκο Βασταρδή, το Δημήτρη Μυράτ, τη Βούλα Ζουμπουλάκη και άλλους γνωστούς Ηθοποιούς). Γιατί σήμερα δεν γυρίζονται τέτοια σήριαλ, παρά κάνουμε εισαγωγή των σήριαλς της τουρκικής τηλεόρασης.

Ερώτημα 2. Αλλά αν υποθέσουμε ότι είχαμε σε μια παραγωγή το βίο και το έργο του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου ή του Ιουστινιανού ή άλλου Βυζαντινού Αυτοκράτορα ή ακόμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Νικολάου Πλαστήρα ή του Κολοκοτρώνη θα υπήρχε έστω μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να παιχτεί αυτό το έργο με υπότιτλους σε κάποιο τούρκικο κανάλι Υπάρχει ποτέ περίπτωση να παιχτεί η γνωστή σε όλους μας ταινία "Παπαφλέσσας" στην τουρκική τηλεόραση;

Ερώτημα 3: Στην υπόθεση λοιπόν του τούρκικου σήριαλ Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής στο σενάριο η χριστιανή σκλάβα  του Σουλτάνου θα αγαπήσει και θα αγαπηθεί από τον Σουλτάνο με τον οποίο και θα έχει πλήρη ερωτική σχέση. Είναι όμως αυτό πρότυπο γυναικός; Για μας τους Έλληνες και Χριστιανούς πρότυπο χριστιανής γυναίκας κατά την Τουρκοκρατία είναι η γυναίκα που θυσιάζει ακόμα και τη ζωή της για να μη γίνει έστω και ακούσια ερωμένη κάποιου Τούρκου. Πόσες πράγματι χριστιανές στην Τουρκοκρατία δεν προτίμησαν τον θάνατο παρά την ατίμωση (μερικές ανακηρύχθηκαν σε νεομάρτυρες από το Πατριαρχείο μας).

Έτσι μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», που προβάλει ο ΑΝΤ1 ζητά η κίνηση πολιτών «Άρδην», κάνοντας λόγο για «σοβινιστικό και νεοθωμανικό» τηλεοπτικό θέαμα. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Το θράσος του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Αντένα ξεπερνάει κάθε όριο. Αφού πρώτα εγκαινίασε την πλημμύρα των τουρκικών σίριαλ που επεκτάθηκαν ήδη στο Μέγκα και τον Άλφα, τώρα επιχειρεί ένα ακόμα βήμα: Να παρουσιάσει, με τυμπανοκρουσίες, έναν σφαγέα του ελληνικού και των λοιπών βαλκανικών λαών, τον Σουλεϊμάν, ως ήρωα, στην ελληνική τηλεόραση. Ο Σουλεϊμάν, ένας από τους απηνέστερους διώκτες του ελληνισμού, κατέλαβε τη Ρόδο, σφαγίασε και εξανδραπόδισε τον λαό της Κέρκυρας, μαζί δε με τον Σελίμ Α΄, τον οποίον διαδέχτηκε, υπήρξε ένας από τους οργανωτές των μεγάλων εκστρατειών του παιδομαζώματος.
»Αφού λοιπόν οι Έλληνες εθίστηκαν ήδη στα τουρκικά σίριαλ, ο Αντένα πραγματοποιεί ένα νέο βήμα και προβάλλει έναν από τους βασικούς οργανωτές της λεηλασίας και της υποταγής των βαλκανικών λαών στους Οθωμανούς, ως το πρότυπο για το νεοθωμανικό μέλλον που μας προετοιμάζει η ευτελισμένη ελίτ της χώρας. Έτσι από τη μία πλευρά εθνομηδενιστές δήθεν διανοούμενοι ασκούν λοβοτομή στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, και από την άλλη τα αφεντικά της τηλε-αποβλάκωσης, μας σπρώχνουν ολοένα και βαθύτερα στον χειρότερο ραγιαδισμό. Πρέπει να αντισταθούμε!
»Όπως έγινε με το άθλιο βιβλίο ‘ιστορίας’ της ΣΤ΄ Δημοτικού, έτσι και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε την απόσυρση του σοβινιστικού ‘Σουλεϊμάν’. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα διανοούνταν κανείς να προβάλει μια σειρά που εκθειάζει τον ίδιο του τον κατακτητή. Αν δεν μπορούμε να το διανοηθούμε, ας φανταστούμε τους Παλαιστίνιους να βλέπουν σίριαλ με τη ζωή του Αριέλ Σαρόν ή να παίζεται σειρά με τους έρωτες των Ναζί στο Ισραήλ.
»Φτάνει πια! Οι Έλληνες έχουν αξιοπρέπεια. Όπως εξεγειρόμαστε όταν μας σέρνει η Τρόικα ως επαίτες στα ευρωπαϊκά σαλόνια, έτσι και αρνούμαστε να προσβάλλει έτσι την ιστορική μας μνήμη και την εθνική μας αξιοπρέπεια ο κύριος Κυριακού και το κανάλι του. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του σοβινιστικού-νεοθωμανικού ‘Σουλεϊμάν’ από τον ΑΝΤ1. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το ΕΣΡ, την Ακαδημία Αθηνών και τα κόμματα τα οποία αιδημόνως σιωπούν να πάρουν αμέσως θέση. Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να αναλάβουμε οι ίδιοι να υπερασπιστούμε την τιμή και την ιστορία του τόπου μας. Κλείνουμε τις τηλεοράσεις, ανοίγουμε τα μάτια μας».