ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

25 Αυγ 2014

O Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος Κωστής Ζερβάκης έγραψε και εκφώνησε για τη ΖΗΝΟΒΙΑ ΜΑΡΙΔΑΚΗ-ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ τον ακόλουθο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΛΟΓΟ

O Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος Κωστής Ζερβάκης έγραψε και εκφώνησε στην εκκλησία της Σφάκας για την εκδημήσασα ΖΗΝΟΒΙΑ ΜΑΡΙΔΑΚΗ-ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ (24/8/1926 - 21/8/2014) τον ακόλουθο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΛΟΓΟ (24/8/2014)


<<Βαρύ και ασήκωτο το πένθος του μοναχογιού για τη μάνα του που μισεύει σήμερα. Πικρό το ποτήρι που το γλυκαίνει η φυσική χρονική ακολουθία της αγύριστης στράτας, τα παιδιά να προπέμπουν τους γονέους τους.

Η Ζηνοβία, γέννημα και θρέμμα τούτου του χωριού, της Σφάκας, από τη γενιά των Μαριδάκηδων, ευτύχισε να συναντήσει στο δρόμο της ζωής της τον Μανώλη Μαστοράκη, Προϊστάμενο του Ταχυδρομικού Γραφείου Τουρλωτής. Μαζί ζήσανε ένα σημαντικό τμήμα της ζωής τους στον χωριό μου, την Τουρλωτή. Με την αφοσίωση τους ο ένας για τον άλλον, με την πραότητα του χαρακτήρα τους, με την φιλία τους, με την νοικοκυροσύνη  τους και με όλες τις άλλες αρετές που κοσμούσανε την προσωπικότητα τους, αφήσανε τις καλύτερες των εντυπώσεων στην Τουρλωτή.


Το μέγα επίτευγμα όμως, του Μανώλη και της Ζηνοβίας, ισοδύναμο με την ευτυχία τους, υπήρξε η γέννηση και η ανατροφή του γιου τους, που είχε σαν αποτέλεσμα, την υψηλόβαθμη επιστημονική του βαρύτητα.


Η Ζηνοβία έφερε στον κόσμο και γαλούχησε ένα γιο, το Νίκο, που  διαπρέπει σήμερα, ως επιστήμονας των Θετικών Επιστημών με διεθνές κύρος. Τα θεμέλια της παιδείας μπαίνουνε από το σπίτι, την οικογενειακή εστία. Ως συνέπεια αυτής της προσχολικής παιδείας ήτο, να είναι σήμερα ο Νίκος σημαντικό στέλεχος της Ανώτατης Παιδείας της Χώρας μας, ξεπερνώντας ακόμη και αυτά τα σύνορα της.


Ω άγγελοι και αρχάγγελοι των επουρανίων δυνάμεων, στρώστε με ροδοπέταλα την, «μακαρία οδό ην πορεύει σήμερα» η εκλεκτή του κόσμου τούτου, ανοίξτε διάπλατα τις πύλες του παράδεισου άδοντες τη θεία και υπερκόσμια μουσική σας, για να διαβεί μια μάνα, τη μάνα που έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.


Και συ Νίκο, να είσαι υπερήφανος που οι γονέοι σου, σε τυλίξανε με το σπάργανο της άμετρης αφοσίωσης και αγάπης τους και σου δώσανε όλα εκείνα τα εφόδια που χρειαζόσουνα, για την επιστημονική σταδιοδρομία σου και την κοινωνική καταξίωση σου.


Εύχομαι ο Πανάγαθος να απαλύνει τον πόνο σου, από την φυσική απουσία της αξιολάτρευτης μητέρας σου.>>


ΚΩΣΤΗΣ Ν. ΖΕΡΒΑΚΗΣ

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

www.romioi.com