ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

6 Σεπ 2014

Τι προβλέπεται για τα ανασφάλιστα οχήματα


Αυστηρότερες ποινές και τσουχτερά πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα οχήματα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους... υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περίπτωση κυκλοφορίας ανασφάλιστου οχήματος προβλέπεται


* Αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 6 μήνες.

* Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες, ενώ αν έχει εμπλακεί σε ατύχημα για 2 χρόνια και μετά την παρέλευση των παραπάνω περιόδων, για την επιστροφή των πινακίδων απαιτείται η προσκόμιση του συμβολαίου ασφάλισης.

* Χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατικά και 250 ευρώ για δίκυκλα.

Ωστόσο, στην τροπολογία, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, προβλέπεται ότι θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν από την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου.

Δηλαδή, εφόσον ο παραβάτης προσκομίσει στην Τροχαία την απόδειξη ότι ασφάλισε το αυτοκίνητό του και κατέβαλέ το πρόστιμο, θα παίρνει πίσω τα κατασχεθέντα στοιχεία κυκλοφορίας, τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσε να τα παραλάβει πριν λήξει ο χρόνος των 6 έως 24 μηνών.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, «με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, ιδίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων, αγροτών αλλά και λοιπών ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων».