ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

22 Σεπ 2014

Tο μεγαλύτερο θέρετρο της Μεσογείου - Ο Ούγγρος που θέλει να επενδύσει 7,5 δισ. ευρώ για να κάνει την Κύπρο... Ντουμπάι


Tο μεγαλύτερο θέρετρο της Μεσογείου - Ο Ούγγρος που θέλει να επενδύσει 7,5 δισ. ευρώ για να κάνει την Κύπρο... Ντουμπάι

Το μεγαλύτερο θέρετρο της Μεσογείου, που θα ονομάζεται... «Πόλη του Παραδείσου» (Eden City) και μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να φτιάξει στην Κύπρο ένα... Ούγγρος πολυεκατομμυριούχος.

Ο Σάντορ Κενγιέρες, που ήδη δραστηριοποιείται στο νησί, έχει καταθέσει πρόταση για την ανάπτυξη ενός τεραστίων διαστάσεων συγκροτήματος που θα αποτελείται από πεντάστερα ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες, επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρα, τουριστικές εγκαταστάσεις και χώρους για την προσέλκυση του ιατρικού τουρισμού.

Το business plan που έχει κατατεθεί μοιάζει αρκετά με το δικό μας ελληνικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ύψος της επένδυσης και το όραμα των επενδυτών και σε περίπτωση που υλοποιηθεί αναμένεται να αποτελέσει το «αντίπαλον δέος» της νέας πόλης που θα δημιουργηθεί στο παλαιό αεροδρόμιο από τη Lamda Develop­ment. Με μια σημαντική διαφορά. Ο Ούγγρος επενδυτής, στη? φαραωνικού χαρακτήρα πρότασή του, θέλει να κατασκευάσει και ένα ολόκληρο νησί, στα πρότυπα του Ντουμπάι όπου κατασκευάστηκαν δεκάδες κατοικίες μέσα στη θάλασσα. Το νησιωτικό σύμπλεγμα «The World» που βρίσκεται δίπλα στα άλλα θαύματα της αρχιτεκτονικής όπως ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα, φαίνεται να αποτελεί πρότυπο για τους επενδυτές της Κύπρου, οι οποίοι φιλοδοξούν να μετατρέψουν την περιοχή Γεροσκήπου σε τουριστικό κέντρο παγκοσμίων διαστάσεων.

Tο μεγαλύτερο θέρετρο της Μεσογείου - Ο Ούγγρος που θέλει να επενδύσει 7,5 δισ. ευρώ για να κάνει την Κύπρο... Ντουμπάι

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας

Το σχέδιο βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση και η Εκκλησία της Μεγαλονήσου βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση που έχει κατατεθεί. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και αποφασίστηκε να δοθούν εκατοντάδες στρέμματα εκκλησιαστικής γης για να προχωρήσει το έργο. Οι εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουγιάλης διαβεβαίωσαν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην επένδυση, από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι αιτήσεις για τις άδειες, κάτι το οποίο αναμένεται προς το τέλος του έτους.

Tο μεγαλύτερο θέρετρο της Μεσογείου - Ο Ούγγρος που θέλει να επενδύσει 7,5 δισ. ευρώ για να κάνει την Κύπρο... Ντουμπάι

Ο Σάντορ Κενγιέρες δεν είναι άγνωστος στη Μεγαλόνησο. Μπήκε στη ζωή των Κυπρίων πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν εγκαινίασε το πολυτελές συγκρότημα Antara Destination Spa & Resort το οποίο κόστισε 25 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στην περιοχή Χρυσοχούς, είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική της ελληνιστικής περιόδου και διαθέτει έξι βασιλικές σουίτες, η τιμή των οποίων ανέρχεται γύρω στις 3.500 ευρώ το βράδυ, καθώς και μια προεδρική σουίτα με κόστος 10.000 ευρώ το βράδυ. Για όσους διαθέτουν «χοντρό» πορτοφόλι, υπάρχει η δυνατότητα να κλείνουν όλο το resort για τους ίδιους και τους φιλοξενούμενους τους, πληρώνοντας 30.000 ευρώ την ημέρα. Ακόμη μια πολυτέλεια, είναι η μεταφορά με ελικόπτερο, από το αεροδρόμιο της Πάφου κατευθείαν στο πολυτελές resort.

Ο Ουγγρικής καταγωγής Κενγιέρες γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών Βουδαπέστης (το ουγγρικό MIT). Ασχολήθηκε στην αρχή με τα ηλεκτρονικά αλλά στη συνέχεια, το 1978, ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία Burginvest και ξεκίνησε την ανέγερση πολυκατοικιών και βιλών στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Η ανάπτυξη ακινήτων τον κέρδισε και προχώρησε στην υλοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος για τη Βουδαπέστη, του Buda City Centre. Ηταν η μετατροπή μια υποβαθμισμένης γειτονιάς σε εμπορικό και κοινωνικό κέντρο με την κατασκευή ενός mall του Mammut, γραφείων, χώρων στάθμευσης κ.λπ., συνολικής επιφάνειας 105 χιλ. τ.μ. Ο Κενγιέρες θεωρείται εκατομμυριούχος στη χώρα του και έχει αναπτύξει έντονη ιδιαίτερη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα και στην ανάδειξη ταλέντων.

Στην Κύπρο ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2010, έκανε αίσθηση με το συγκρότημα Antara και τώρα φιλοδοξεί να συνδυάσει ένα πολυτελές θέρετρο με ένα παγκόσμιας κλάσης επιχειρηματικό κέντρο για εταιρείες που θα επιλέξουν την Κύπρο για να εγκατασταθούν.

Το master plan
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η εταιρεία Atum Developments, η οποία διαθέτει ήδη γραφεία στην Πάφο. Σύμφωνα με το masterplan της επένδυσης όλο το Eden City θα χωριστεί σε τρία κομμάτια, τη Χερσόνησο (Peninsula), το τεχνητό νησί (Divina Island) και την πόλη «Κήπος της Εδέμ». Οπως αναφέρουν οι επενδυτές, σκοπός τους δεν είναι μόνο να προσελκύσουν τουρίστες στο συγκρότημα αλλά και επιχειρήσεις. Δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα που είναι εντός της ΕΕ, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που μπορεί να αποτελέσει, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, επιχειρηματική πύλη για την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επενδύουν και στον ιατρικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι ένα τόσο μεγάλο κέντρο, όπως αυτό που σχεδιάζουν, είναι κάτι που λείπει από την περιοχή καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά διεθνώς πέρυσι ταξίδεψαν ανά τον κόσμο 11 εκατ. ασθενείς για να? βρουν την υγεία τους. Καθένας από αυτούς ξοδεύει κατά μέσο όρο από 3.500 έως 5.000 δολάρια ανά επίσκεψη και ο συνολικός τζίρος του ιατρικού τουρισμού φτάνει τα 38,5 έως 55 δισ. δολάρια.

Αν και η βούληση της πολιτείας και της Εκκλησίας να είναι υπέρ της επένδυσης, ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και εμπόδια που πρέπει να βρουν απαντήσεις. Το βασικότερο είναι η χρηματοδότηση του έργου αν και όπως λένε οι επενδυτές έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτικών fund που σε πρώτη φάση θα συνδράμουν για να ξεκινήσει το έργο.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι επίσης πολλές, ειδικά για ένα τόσο μεγάλο έργο και δεν αποκλείονται δικαστικές εμπλοκές αφού κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν θέτοντας τους προβληματισμούς τους για την επιβάρυνση που θα έχει στο περιβάλλον μια επένδυση στην οποία περιλαμβάνονται τεχνητά νησιά, μαρίνες, εκατοντάδες κατοικίες κ.λπ.


Η «Πόλη του Παραδείσου» θα έχει και τεχνητό νησί

Σύμφωνα με το πλάνο, η «Πόλη του Παραδείσου» θα κατασκευαστεί σε έκταση 200 εκταρίων, δηλαδή 2.000 στρεμμάτων που βρίσκονται σε παραλιακή περιοχή και θα περιλαμβάνει τρία μέρη:

Τον «Κήπο της Εδέμ» (Garden of Eden). Θα κατασκευαστούν κατοικίες, ένα πολιτιστικό και επιχειρηματικό κέντρο, ένα Χωριό Τέχνης, το Διεθνές Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της Κύπρου καθώς και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Την Χερσόνησο (Peninsula). Πρόκειται για το παραλιακό τμήμα του έργου στο οποίο θα κατασκευαστούν πεντάστερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολυτελείς κατοικίες με θέα στη θάλασσα και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Θα υπάρχει επίσης και ο Πύργος Υγείας, ένα συγκρότημα 2.500 τ.μ. το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί 30.000 ασθενείς κάθε χρόνο. Οπως εξηγεί ο Σάντορ Κενγιέρες, θα πρόκειται για μια ιδιωτική κλινική, η οποία θα περιλαμβάνει ειδικότητες όπως χειρουργικό κέντρο, πλαστική ιατρική, οδοντιατρικό τμήμα κ.λπ. αλλά και την Ανατολική ιατρική, όπως ο βελονισμός, παραδοσιακές κινεζικές θεραπείες κ.λπ.

Το τεχνητό νησί (Divina Island). Θα συνδέεται με μια λωρίδα με τα παράλια της περιοχής και θα διαθέτει 5στερο ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, ένα μεγάλο ενυδρείο καθώς και μαρίνα για μεγάλα σκάφη.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr