ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

24 Οκτ 2014

ΤΟ TOYΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΩΡΑ

Η Τουρκία προβαίνει εδώ και μέρες σε μία ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έκανε λόγο για τα δικαιώματα των «τουρκοκυπρίων» στην Κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργώντας με τις δηλώσεις του ένα παράδοξο του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτή τη στιγμή το ψευδοκράτος που κείται στα κατεχόμενα της Κύπρου δεν έχει διεθνή υπόσταση, όντας αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «νομικά άκυρη» την όποια κρατική οντότητα έχει παρανόμως εγκαθιδρυθεί επί κατεχόμενων εδαφών. Συνεπώς ως «νομικά άκυρο» δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε αξίωση στο οτιδήποτε, αφού θεωρητικώς ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ!

Αν υποθέσουμε ότι στην περιοχή υπήρχαν δύο νόμιμα κράτη, ένα στο βόρειο και ένα στο νότιο μέρος, οι «τουρκοκύπριοι» πάλι δεν θα μπορούσαν να εγείρουν αξιώσεις για τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ που βρίσκονται νοτίως του νησιού. Δεν πρόκειται για κάποια «ειδική διάταξη» του Διεθνούς Δικαίου· είναι απλή τοπολογική παρατήρηση επί του γεωγραφικού χάρτη.

Η σκέψη του Νταβούτογλου κινήθηκε στην «διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία» που περιλαμβάνει το Σχέδιο Αναν ΙΙ, που απεργάζονται προς ψήφιση οι πολιτικάντηδες σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο όντως προβλέπει «μερτικό» για τους εποίκους. Δεν προβλέπει, όμως, «μερτικό» για τους τούρκους και επιπλέον δεν υφίσταται ως συμφωνία, αλλά ως πρόταση, οπότε δεν δημιουργεί τετελεσμένα βάσει διεθνούς δικαίου.

Ακόμα και αν ίσχυε η συμφωνία Αναν ΙΙ, η Τουρκία ως κρατική οντότητα δεν θα είχε καμία ανάμειξη στα κοιτάσματα που βρίσκονται νοτίως της Κύπρου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όμως, όπως προείπαμε, η συμφωνία δεν ισχύει, γεγονός που αδυνατίζει ακόμα περισσότερο το σκεπτικό Νταβούτογλου, που προσπαθεί να συγκαλύψει μία καθαρά πολεμική ενέργεια των τούρκων, να στείλουν πολεμικά σκάφη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σε μία προσπάθεια αναψηλάφησης του ιστορικού της κρίσεως, θυμίζουμε ότι στην απαρχή των παράνομων τουρκικών ερευνών, η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε ζητήσει την συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης «έστω με μία φρεγάτα», μόνο και μόνο για να λάβει ένα νέο «η Κύπρος κείται μακράν» από την κυβέρνηση Σαμαρά.