ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

31 Δεκ 2014

Κριτικές στο Βιβλίο "ΚΡΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" του Νίκου Μαστοράκη. Eξαντλήθηκε η πρώτη Έκδοση και επανακυκλοφορεί. Δωρεάν αποστολή σε όλους τους φίλους και αναγνώστες (τηλ. 6986526484)

Αγαπητέ Νίκο

Ευχαριστώ για την αποστολή του βιβλίου σου «Κρητών Ιστορίες» από το οποίο έχω ήδη διαβάσει ορισμένα διηγήματα που με έχουν πραγματικά συγκινήσει, προκαλώντας συγχρόνως και το ενδιαφέρον μου για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα πρόσωπα και οι μικρές κοινωνίες που περιγράφεις. Έχω ήδη παρακινηθεί τόσο, ώστε προτίθεμαι να συμμετάσχω στο Συνέδριο που οργανώνεται τον Οκτώβριο στον Άγ. Νικόλαο Κρήτης. Μάλιστα, επειδή το αστικοποιημένο περιβάλλον της πόλης αυτής ενδεχομένως δεν είναι αντιπροσωπευτικό για την προσέγγιση καταστάσεων που τόσο γλαφυρά περιγράφεις, θα προσπαθήσω να πραγματοποιήσω μία σύντομη επίσκεψη σε κάποια κοντινή μικρή κοινότητα ώστε να πάρω ζωντανές εικόνες και να συμπληρώσω το φαντασιακό τοπίο που έχει καλλιεργηθεί μέσα μου.

Τέλος, επισυνάπτω ένα (ανταπο)κριτικό σημείωμα της συζύγου μου (με ενδεχομένως παρουσίαση αντιπροσωπευτικής εντύπωσης του μέσου καλλιεργημένου αναγνώστη), η οποία διάβασε ήδη τα περισσότερα από τα διηγήματά σου και έχει μεγαλύτερη εμπειρία (από εμένα) στα λογοτεχνικά κείμενα.

 

Θερμές ευχές απ'όλους μας για υγεία και πρόοδο σε εσένα και την οικογένειά σου.

Φραγκίσκος Μπατζιάς
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά

------------------------------------------------------------------------

Εντυπώσεις από το βιβλίο «Κρητών Ιστορίες» του Καθηγητή Νίκου Μαστοράκη

Η άνετη, απλή και φυσική ροή της αφήγησης προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη από 
την πρώτη κιόλας ιστορία, ενώ η ζωντάνια των διαλόγων τοποθετεί αυτόν άμεσα και 
αβίαστα στον τόπο και χρόνο των εξιστορούμενων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι αν 
άπλωνε τα χέρια του θα άγγιζε τα πρόσωπα και τα πράγματα των αφηγουμένων ιστοριών, 
ότι είναι κι αυτός κάπου ανάμεσά τους.

Οι εμπνευσμένες περιγραφές φυσικών τοπίων, χαρακτήρων, τρόπου ζωής, ηθών και 
εθίμων, στις μικρές τοπικές κοινωνίες, συναρθρώνοντας αρμονικά προκαλώντας ένα 
αίσθημα πληρότητας και ανθρώπινης συμπάθειας, ενώ το τρυφερό χιούμορ και μια 
υποφώσκουσα λεπτή ειρωνεία απογειώνουν χαλαρωτικά το αφήγημα και τον αναγνώστη.

Αικατερίνη Μπατζιά

------------------------------------------------------------------------


Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας  μέσα από 28 εκλεκτά διηγήματα ηθογραφεί, ψυχαγωγεί, τέρπει, διδάσκει.  Το βιβλίο συνοδεύεται από επιστημονική πραγματεία και επίσημη καταγραφή σε μορφή Γραμματικής και Συντακτικού της διαλέκτου της Κρήτης  και στην οποία γράφτηκαν τα αθάνατα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας. Η από αιώνες απομονωμένη γεωγραφικά Κρήτη ακολούθησε τον δικό της γλωσσικό δρόμο τον οποίο χαρακτηρίζουν από τη μια οι παλαιές μορφές της Γραμματικής και οι παλαιές δομές του Συντακτικού που μας παραπέμπουν σε αρχαιότερες μορφές της γλώσσας μας και από την άλλη ο Ψυχαρικός νεωτερισμός στην προφορά και το λεγόμενο φωνηεντισμό. Η σημασία της κρητικής διαλέκτου είναι τεράστια, μια και μπορεί να μας δείξει και να μας διδάξει ζωντανά τους κρίκους  που συνδέουν τη σημερινή νεοελληνική με τη μεσαιωνική και αρχαία ελληνική γλώσσα.
(Στη φωτογραφία εξωφύλλου: ο Φραγκιαδογιώργης παίζει βιολί και ο Νικολής τ'Αλεξαντρή (Ν.Μαστοράκης) τον συνοδεύει με νταούλι. Μόχλος: 4/9/1964)


 Eξαντλήθηκε η πρώτη Έκδοση και επανακυκλοφορεί. Δωρεάν αποστολή σε όλους τους φίλους και αναγνώστες (τηλ. 6986526484)