ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

4 Ιαν 2015

MED-romioi: Τρώτε ρόγδια όσο μπορείτε. Περιέχει αντιοξεδωτικά. Είναι αντιγηραντικό, αντιχοληστερινικό, αντιϋπερτασικό, κάνει καλό στο δέρμα και προστατεύει από τον καρκίνο!

(Ρόγδι λέμε στην Κρήτη το ρόδι ή ρόίδι που λένε στην υπόλοιπη Ελλάδα)

Το ρόγδι από τα αρχαία χρόνια θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας. 
Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία και πώς ενας τόσο συμβολικός καρπός μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας;
Πολλές κλινικές έρευνες, έδειξαν πως η κατανάλωση χυμού από ρόγδι έχει ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους, προστατεύει από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και κατ' επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα, κυρίως εξαιτίας του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (σημείωση του romioi.com: άρα κατά της γήρανσης αλλά και κατά του καρκίνου) και ιδιαίτερα ανθοκυανινών, τανινών και πολυφαινολών.

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπέρτασης;
Κάντε το ρόγδι το αγαπημένο σας φρούτο! Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ρογδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του ργοδιού σε κάλιο μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες.  Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ρογδιού σε νάτριο και υψηλή σε κάλλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσω των ούρων. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.

Κάντε τον χυμό ρογδιού σύμμαχο και στη δίαιτα σας
Τα 100 γραμμάρια καρπού σας προσδίδουν μόλις 68 θερμίδες ενώ παράλληλα  συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος.


Αναστασία Δουλγέρη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
MSc Διατροφής Αθλητών
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαιτολογικό Κέντρο
www.doulgeri.gr

www.romioi.com