ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

6 Φεβ 2015

Έλληνες (Ρωμιοί) εν Μικρά Ασία και πάλι! ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 93 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στις 6 Φεβρουαρίου 2015
Η πρώτη επίσημη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη από τη Μικρασιατική καταστροφή τελέστηκε...
το πρωί της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου 2015 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Βουκόλου, της μοναδικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας που παρέμεινε όρθια από την καταστροφή του 1922 με εντολή του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην πρώτη επίσημη λειτουργία του Ιερού Ναού ο οποίος μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως μουσειακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων παρέστησαν όλες οι ελληνικές αρχές της Σμύρνης ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

...Μνήσθητι Κύριε του δούλου σου Ιωάννου του Θεσσαλονικέως (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης)


Έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη
Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες.

«Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κι Εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ», είπε απευθυνόμενος στις Τουρκικές αρχές της Σμύρνης.

Μετά το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού μία ελιά σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος παρουσία ιεραρχών από το Σικάγο, την Ελβετία, το Τορόντο, τη Σύμη, τη Βοστόνη, το Μεξικό, την Αρκαδία, το Αρκαλοχώριο, το Βέλγιο, τις Κυδωνίες αλλά και των εκπροσώπων της Ελληνικής Πρεσβείας της Άγκυρας και του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το δήμαρχο Σμύρνης, Αλί Κοτζάογλου, ο οποίος ήταν παρών στην Θεία Λειτουργία, για τη διάσωση του ναού του Αγίου Βουκόλου και την ανακαίνισή του.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πάρα πολλοί απόγονοι προσφύγων, που πήγαν στην Σμύρνη από την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.

Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Κορωνείας (Εκκλησία Ελλάδος) Παντελεήμων, ο οποίος είναι Μικρασιατικής καταγωγής. Επίσης, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης , ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη Θεόδωρος Ν. Τσακίρης , ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης , Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Γιώργος Αρχοντάκης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της εικόνας των τριών μεγάλων Αγίων, Βουκόλου, Πολυκάρπου και Φωτεινής , της Σμύρνης . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του ναού μία μυρτιά και άναψε ένα καντήλι στο σημείο, που κατά την παράδοση ήταν ο τάφος του Αγίου Βουκόλου.

www.romioi.com