ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

18 Φεβ 2015

Γενέθλια είχε ο μεγάλος Τραγουδιστής της πραγματικής Ελληνικής Μουσικής Μάκης Χριστοδουλόπουλος (του Νίκου Μαστοράκη)

Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος (γεν. 16 Φεβρουαρίου 1948, Αμαλιάδα) είναι άριστος γνώστης της  Ελληνικής Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής που φέρει ως γνωστός τις ρίζες της στην Εκκλησιαστική Βυζαντινή μας Μουσική. Είναι η Μουσική μας την οποία οι δυτικότροποι καταστροφείς της γνήσιας Ελληνικής Μουσικής: Θεοδωράκης Μίκης και Χατζηδάκης Μάνος μας έμαθαν να σνομπάρουμε δήθεν σαν σκυλάδικα ή δήθεν σαν τουρκογύφτικα. Τι μεγάλος λάθος κύριε Μίκη Θεοδωράκη! Aκούστε τον β' και πλ.β ήχο της εκκλησίας μας πρώτα!!
Ξέρω ότι το σημερινό μου post θα προκαλέσει πιθανόν αντιδράσεις. Κι όμως έχω πλήρη επίγνωση του τι γράφω και του τι λέω! Μακάρι να είχα το χρόνο να ξεκινήσω μια εκστρατεία διαφώτισης του ελληνικού κοινού για το τι είναι Ελληνική Μουσική.
Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος είναι στην καταγωγή τσιγγάνος. Είναι επίσης άριστος οργανοπαίκτης και δημοτικός και λαϊκός τραγουδιστής. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν τα «Παντρεμένοι κι οι δυο» και «Μελαχρινάκι».

Ο Μάκης έμαθε από μικρός να παίζει κιθάρα και κλαρίνο και άρχισε να τραγουδάει. Ποτέ δεν έκρυψε την καταγωγή του, ούτε και ντράπηκε να δηλώσει ότι είναι Τσιγγάνος. Ξεκίνησε τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια σε κέντρα και πανηγύρια, όπου τον ανακάλυψε ο Βασίλης Σαλέας και τον πήρε μαζί του. Μαζί δημιούργησαν αρκετό υλικό αλλά με τον Βασίλη Κόρο κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Χριστοδουλόπουλου το 1977. Το 1984 ο καλλιτέχνης θα συνεργαστεί με τον Σαββόπουλο στα «Τα στέφανα» και «Πληγωμένο χελιδόνι».
Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος έχει τραγουδήσει τραγούδια του Καλδάρα, Σαλέα, Πάριου, Περπινιάδη, Σούκα, Καμπουρίδη όπως και έχει γράψει τραγούδια για τη Γλυκερία, Νίκο Παπάζογλου, Μαργαρίτη μεταξύ άλλω.

Δισκογραφία

1974 - Δημοτικά
1976 - Τσιγγάνα μου
1977 - Γύρνα κοντά μου
1978 - Όλα πάνε καλά
1978 - Αίμα στάζει η καρδιά μου
1979 - Καλομελέτα κι έρχεται
1980 - Τραγουδώ την αγάπη
1982 - Παραμονή της μοναξιάς
1984 - Στο χορό στο πανηγύρι (Συμμετοχή)
1984 - Όλα αρχίζουν τώρα
1987 - Ραγισμένα μάτια
1989 - Μαραμένη μου γαρδένια
1989 - Επιτυχίες
1989 - Μια νύχτα στις Αμπάρες (Ζωντανή ηχογράφηση)
1990 - Φτάνει να γυρίσεις
1991 - Το προσκλητήριο
1991 - Στη Φαντασία (Ζωντανή ηχογράφηση)
1992 - Πήγαινέ με πάλι πίσω ταξιτζή
1993 - Μόνος μου
1994 - Αν με χρειαστείς
1996 - Βάλτε φωτιά στο χωρισμό
1997 - 20 Χρόνια (Ζωντανή ηχογράφηση στα Νέα Δειλινά)
1998 - Αίσθημα μου δυνατό
2000 - Παραλίγο να πάρω τους δρόμους (single)
2001 - Όλα για 'σένα
2004 - Βάρδια αξημέρωτα
2007 - Γέφυρα (Ζωντανή ηχογράφηση)
2009 - Και με πονάει και με πειράζει
2010 - Live & Studio

Νίκος Μαστοράκης