ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

6 Φεβ 2015

Και ο Νίκος Καζαντζάκης (στην Αναφορά στο Γκρέκο) αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα δέχονται ότι πού και πού οι γονείς μπορούν να ρίχνουν μερικές ξυλιές στα βλαστάρια τους

Και ο Νίκος Καζαντζάκης (στην Αναφορά στο Γκρέκο) αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα δέχονται ότι πού και πού οι γονείς μπορούν να ρίχνουν μερικές ξυλιές στα ... βλαστάρια τους.
Ειλικρινά όταν διάβαζα την Αναφορά στο Γκρέκο δεν περίμενα ότι ο προοδευτικός Καζαντζάκης θα έλεγε ότι ο πόνος από τη σωματική τιμωρία του γονέως κατά του παιδιού είναι κάτι που μας βοηθά να γίνουμε καλλίτεροι. Μάλιστα ο Καζαντζάκης χρησιμοποιεί στην αναφορά στο Γκρέκο τη φράση που λέγανε οι γονείς στην Κρήτη στο δάσκαλο: <<Το κρέας δικό σου και τα κόκκαλα δικά μου>>. Δηλαδή κοπάνισε τονε (δείρε τον) όσο θες μόνο μην του σπάσεις κανένα κόκκαλο. Έρχεται λοιπόν ο Πάπας σήμερα και φέρνει τα πάνω κάτω δεχόμενος και αυτός σε ένα βαθμό τη σωματική τιμωρία.
<<Το ξύλο βγήκε λοιπόν από τον παράδεισο>> και κατά τον Καζαντζάκη αλλά και κατά τον Πάπα Φραγκίσκο. Και μην ξεχνάτε τα Δημοτικό μας Σχολεία πριν το 1980. Πολύ ξύλο μιλάμε!
Nίκος Ε. Μαστοράκης


ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Σάλος από δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου για τους γονείς που δέρνουν τα παιδιά τους!

Σάλος από δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου για τους γονείς που δέρνουν τα παιδιά τους!

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί μία δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ «στηρίζει» τους γονείς που δέρνουν τα παιδιά τους, δίχως όμως να τους στερούν την αξιοπρέπεια...

Την επίμαχη δήλωση έκανε ο ποντίφικας κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματός του προς το ποίμνιο στο Βατικανό, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ρόλο του πατέρα στην οικογένεια.

Ο Πάπας περιέγραψε τα χαρακτηριστικά ενός καλού πατέρα, σαν κάποιον που συγχωρεί, αλλά και που είναι ικανός να διορθώνει με αποφσιστικότητα, χωρίς να αποθαρρύνει το παιδί.

«Μία φορά άκουσα έναν πατέρα σε μία συνάντηση με παντρεμένα ζευγάρια να λέει: "μερικές φορές πρέπει να δείρω λιγάκι το παιδί μου, αλλά ποτέ στο πρόσωπο έτσι ώστε να μην το ταπεινώσω". Πόσο όμορφο, πρόσθεσε. Έχει την αίσθηση της αξιοπρέπειας. Οφείλει να το τιμωρεί, αλλά να το κάνει δίκαια και να προχωρά», είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας.

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση σωματείων και οργανώσεων για τα δικαιώματα του παιδιού, με τον εκπρόσωπο του εθνιικού φορέα για τους ενήλικες που έχουν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία (NAPAC), να επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε μία σωματική τιμωρία του παιδιού.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του ποντίφικα, υπογράμμισε: Δεν γνωρίζω τι είχε στο μυαλό του λέγοντας αυτό. Υπάρχει χώρος για συζήτηση επ' αυτού και είμαι σίγουρος ότι και ο Πάπας θα το συζητούσε σήμερα»