ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

2 Φεβ 2015

med-romioi: Κίνδυνος εγκεφαλικού για τους μεσήλικες καταναλωτές αλκοόλ

Τον κίνδυνο εγκεφαλικού αυξάνει η κατανάλωση δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα στην μέση ηλικία, πιο πολύ και από τους παραδοσιακούς παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν αρκετό αλκοόλ, είχαν κατά μέσο όρο 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους έπιναν λίγο. Όσοι έπιναν πολύ μετά τα 50 τους, ήταν πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό πέντε χρόνια νωρίτερα στη ζωή τους, άσχετα από γενετικούς και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Stroke», ερευνητές από την Τσεχία, την Σουηδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Πάβλα Καντλέσοβα του Διεθνούς Κέντρου Κλινικής Έρευνας του τσέχικου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αγίας Άννας, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 11.644 μεσήλικες διδύμους στη Σουηδία επί 43 χρόνια.

Οι ειδικοί συστήνουν στους άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και στις γυναίκες όχι πάνω από ένα. Εκτός από εγκεφαλικό, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρδιακές αρρυθμίες.

Τέλος, επειδή η έρευνα έγινε σε διδύμους, τα ευρήματά της είναι πιο βέβαια, καθώς όπως έδειξε, ακόμη και μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων, τα αδέλφια που πίνουν περισσότερο αλκοόλ, κινδυνεύουν πιο πολύ από εγκεφαλικό. Σαφής ένδειξη ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου άσχετα με το γενετικό υπόβαθρο ενός ανθρώπου.