ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

25 Μαρ 2015

ΕΛΒΕΤΙΑ - CERN: Ο Επιταχυντής Αδρονίων ξαναλειτουργεί. Σε λίγο Προσωπικές Φωτογραφίες του Νίκου και της Ζηνοβίας Μαστοράκη από την επίσκεψη τους στο CERN 22-25 Μαρτίου 2015

Δύο χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του για μια γενική αναβάθμιση, ο Μεγαλύτερος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτήν την εβδομάδα.

Μέσα στη σήραγγα της μεγαλύτερης μηχανής του κόσμου, οι δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται με διπλάσια ενέργεια.

«Είναι πρακτικά ένα καινούργιο μηχάνημα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ρολφ Χόιερ, γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού εργαστηρίου CERN στη Γενεύη.

Στη διάρκεια των εργασιών αναβάθμισης, επισήμανε, η κυκλική σήραγγα των 27 χιλιομέτρων χρειάστηκε να ανοιχθεί κάθε 20 μέτρα. Οι 10.000 χιλιάδες μαγνήτες που καθοδηγούν τα πρωτόνια στην κυκλική κούρσα τους ελέγχθηκαν, ενισχύθηκαν και εξοπλίστηκαν με νέο σύστημα που τους ψύχει στους -273 βαθμούς Κελσίου, κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Η σταθερότητα των μαγνητών έχει κρίσιμη σημασία, καθώς οι δύο δέσμες πρωτονίων που περιφέρονται μέσα στη σήραγγα μεταφέρουν αρκετή ενέργεια για να λιώσουν ακαριαία έναν τόνο χαλκού.

Το CERN είχε προαναγγείλει ότι οι δέσμες πρωτονίων θα ενεργοποιούνταν «την εβδομάδα που αρχίζει στις 23 Μαρτίου», πιθανώς την Τετάρτη 25 Μαρτίου.

Θα περάσουν ωστόσο ακόμα δύο μήνες ξεκινήσουν οι συγκρούσεις πρωτονίων. Οι γιγάντιοι ανιχνευτές του LHC καταγράφουν όλα τα υποατομικά σωματίδια που παράγονται από τις εκρήξεις και στέλνουν έναν ωκεανό δεδομένων σε ένα γιγάντιο υπολογιστικό κέντρο.

Μετά την ιστορική ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012, ενός βασικού εξαρτήματος στο μηχανισμό μέσω του οποίου η ύλη αποκτά τη μάζα της, ο LHC θα μπορούσε τώρα να δώσει απαντήσεις για τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη, τη θεωρία της υπερσυμμετρίας, και τις επιπλέον διαστάσεις που ορισμένοι φυσικοί πιστεύουν ότι κρύβονται στο Σύμπαν.