ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

2 Απρ 2015

Ο Ανδρέας Λούμπιτς έψαχνε στο διαδίκτυο τρόπους να αυτοκτονήσει και να κλειδώσει το πιλοτήριο

www.romioi.com

Ο Ανδρέας Λούμπιτς έψαχνε στο διαδίκτυο τρόπους να αυτοκτονήσει και να κλειδώσει το πιλοτήριο

Ο Α. Λούμπιτς έψαχνε στο διαδίκτυο τρόπους να αυτοκτονήσει και να κλειδώσει το πιλοτήριο

Τρόπους αυτοκτονίας, αλλά και κλειδώματος του πιλοτηρίου αναζητούσε στο διαδίκτυο ο Αντρέας Λούμπιτς, συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Ντίσελντορφ, Κριστόφ Κούμπα.

Αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν ανακαλύψει ένα tablet στο σπίτι του Λούμπιτς το οποίο χρησιμοποιούσε μεταξύ τις 16ης και της 23ης Μαρτίου, μία ημέρα δηλαδή πριν τη συντριβή. Ο 27χρονος είχε αναζητήσει μέσω της «ταμπλέτας» στο διαδίκτυο και τρόπους αυτοκτονίας, δείχνοντας ως ένα βαθμό προμελέτη.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε και το δεύτερο «μαύρο κουτί» με τα δεδομένα της πτήσης.

H κατάσταση του «μαύρου κουτιού» του Airbus Α320, μας «επιτρέπει να ελπίζουμε» ότι ο καταγραφέας της πτήσης θα προσφέρει χρήσιμα στοιχεία παρά τη ζημιά που έχει υποστεί, δήλωσε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει τις έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, ο Μπρις Ρομπέν. Το κουτί αυτό εμπεριέχει «500 παραμέτρους» διευκρίνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μασσαλία, περιλαμβανομένων της ταχύτητας, του ύψους ή της κατάστασης του κινητήρα του αεροσκάφους.

Μετά την περισυλλογή των ανθρώπινων υπολειμμάτων των 150 θυμάτων που επέβαιναν στο αεροσκάφος, «150 προφίλ DNA έχουν απομονωθεί» και μπορούν να συγκριθούν με τα δείγματα DNA που έδωσαν οι οικογένειες των θυμάτων, προσέθεσε ο ίδιος.

Έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι η ανακάλυψη 150 δειγμάτων DNA δεν σημαίνει ότι εντοπίστηκαν όλα τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

Οι γαλλικές αρχές εξάλλου υποσχέθηκαν την ταχεία αναγνώριση των σορών βάση του DNA τους. Θα χρειαστούν εντούτοις επιπλέον «3 έως 4 εβδομάδες» προκειμένου να αναγνωριστούν τα θύματα, διευκρίνισε ο Γάλλος εισαγγελέας. Η παραλαβή των σορών από τους οικείους τους δε μπορεί να γίνει παρά μόνο μετά την «επιβεβαίωση» των ταυτοτήτων, τόνισε ο Ρομπέν.

Το αεροπλάνο της Germanwings απογειώθηκε στις 24 Μαρτίου από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ και μερικά λεπτά αργότερα συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις παρασύροντας στο θάνατο 150 ανθρώπους.

Το πρώτο μαύρο κουτί είχε βρεθεί την ημέρα του δυστυχήματος και από την ανάλυση των δεδομένων που περιείχε αποκαλύφθηκε ότι ο Λούμπιτς, ο οποίος βρισκόταν μόνος στο πιλοτήριο τη στιγμή της τραγωδίας, πιθανόν έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο.

Εν τω μεταξύ,τρεις ασάφειες στο σενάριο αυτοκτονίας του συγκυβερνήτη εντοπίζει πολύπειρος Γάλλος πιλότος και εκπρόσωπος της Γαλλικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφάλειας Πτήσεων, δίνοντας νέα διάσταση στην τραγωδία που συγκλόνισε την Ευρώπη, αφού υπονοεί προσπάθεια συγκάλυψης από την Lufthansa με -τι άλλο;- οικονομικά κίνητρα.

Ο Ζεράρ Αρνού, επί 18 έτη πιλότος της Air France αλλά και εκπρόσωπος της Γαλλικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφάλειας Πτήσεων (Comité de Veille pour la Sécurité Αérienne), μιλώντας στα γαλλικά μέσα ισχυρίζεται ότι ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, έσπευσε λανθασμένα να αποδώσει το συμβάν σε «αυτοκτονία του Λούμπιτζ» καθώς στο πόρισμά του υπάρχουν τρεις μεγάλες ασάφειες, υπονοώντας πως ίσως να υπάρχει και μια απόπειρα συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος.

www.romioi.com