ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

27 Απρ 2015

H Ελληνίδα που αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα των μαμούθ


H Ελληνίδα που αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα των μαμούθ

Μία διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής μία Ελληνίδα, την ερευνήτρια Ελευθερία Παλκοπούλου, κατάφερε πρόσφατα να «διαβάσει» το πλήρες γονιδίωμα του μαλλιαρού μαμούθ.

Η Ελευθερία Παλκοπούλου είναι παλαιογενετίστρια του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Βιοπληροφορικής και Γενετικής του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Η ομάδα της οποίας ηγείται αποτελείται από ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τον Καναδά και τη Ρωσία οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα καλοδιατηρημένου DNA από δύο μαμούθ.
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της ανάλυσης ήταν ότι τα μαμούθ γνώρισαν μια σημαντική πληθυσμιακή πίεση πριν από 250.000-300.000 χρόνια, και το φαινόμενο επαναλήφθηκε και πιο πρόσφατα, πριν από 12.000 χρόνια, κοντά στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, που σηματοδότησε το τέλος των μαμούθ.
Ύστερα από το δεύτερο αυτό συμβάν, υπολογίζεται ότι επιβίωσαν μόνο 300 έως 1.000 μαμούθ, τα οποία πέρασαν μία αρκετά μοναχική ζωή μέχρι την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους.