ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

4 Μαΐ 2015

Δήμαρχος έβαζε την αστυνομία να... κατασκοπεύει τη γυναίκα του

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Δήμαρχος έβαζε την αστυνομία να... κατασκοπεύει τη γυναίκα του

Έρευνα σε βάρος του δημάρχου Ιασίου, Γκεόργκε Νικίτα, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας, επειδή φέρεται να κατασκόπευε τη σύντροφό του και τους πολιτικούς αντιπάλους του με τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας, ξεκίνησε η εισαγγελία της Ρουμανικής Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA).

Ο εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Γκεόργκε Νικίτα, δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης στην ανατολική Ρουμανία, χρησιμοποίησε αστυνομικούς για να έχει υπό επιτήρηση τη σύντροφό του, εργαζόμενη στο δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Ιασίου κατηγορείται, επίσης, ότι εγκατέστησε εφαρμογή παρακολούθησης στο κινητό της τηλέφωνο σε μία προσπάθεια να την εντοπίζει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκεόργκε Νικίτα και ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης του Ιασίου, Λιβίου Χλιμποτσεάνου προσήχθησαν και οδηγήθηκαν για ανάκριση στην έδρα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στο Βουκουρέστι.

Οι εισαγγελείς έκαναν έρευνες στο δημαρχείο της πόλης, στην αστυνομική διεύθυνση και στο σπίτι του δημάρχου και δικαστήριο αποφάσισε συνέχιση της έρευνας εναντίον του δημάρχου υπό δικαστικό έλεγχο, που σημαίνει ότι απαγορεύεται η απομάκρυνσή του από την πόλη και πρέπει να παρουσιάζεται στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, ο δήμαρχος Ιασίου λάμβανε εμπιστευτικές πληροφορίες, χρησιμοποιώντας εργαζόμενους στον δήμο και αστυνομικούς.

Το κόστος των παρακολουθήσεων υπολογίζεται σε 90.00 λέι (περίπου 20.000 ευρώ) και επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Γκεόργκε Νικίτα, ο οποίος είναι δήμαρχος Ιασίου, από το 2003 είναι μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και πρόεδρος του PSD δήλωσε, χθες, ότι το κόμμα δεν σκοπεύει να διαγράψει τον δήμαρχο Ιασίου, καθώς είναι σε εξέλιξη οι έρευνες. Θα λάβουμε πολιτική απόφαση για τον κ. Νικίτα, μόνον αν κριθεί ένοχος για διαφθορά, είπε ο Βίκτορ Πόντα.