ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

6 Ιουν 2015

Πανεπιστήμιο και Θέατρο

Φωτογραφία με το Γρηγόρη Βαλτινό αμέσως μετά την παράσταση
Βιολιστής στη Στέγη

https://el-gr.facebook.com/Valtinos.Grigoris

Συχνά πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο (Ελληνικό και ξένο το ίδιο κάνει) είναι ένα είδος Θεάτρου. Για παράδειγμα πολλοί συνάδελφοι ενώ πιστεύουν κάτι για λόγους σκοπιμότητας λένε και πράττουν το αντίθετο.

Παράδειγμα
α) Ο Φοιτιητής Α.Χ. πρέπει να κοπεί από τα Μεταπτυχιακά διότι δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Ναι αλλά αφού είναι δικτυωμένος με το τάδε κόμμα (ή ναι αλλά αφού ο Θείος του είναι ο τάδε Καθηγητής, ή ναι αλλά αφού πήρε τηλέφωνο ο τάδε Βουλευτής κλπ κλπ) πως να τον απορρίψουμε;

β) Για τη θέση Λέκτορα στο τμήμα μας ο καλλίτερος είναι ο Ε.Μ., και ο χειρότερος είναι ο Ν.Ε.. Ναι αλλά ο Ν.Ε. υποστηρίζεται από την κλίκα του παλιού καθηγητή Χ, (που αν δεν του κάνουμε το χατήρι θα μας περιμένει στη γωνια με το ρόπαλο) είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε (και να ψηφίσουμε)  ότι καλλίτερος είναι ο Ν.Ε.

γ) Για την ανάληψη Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος με επιχορήγηση 300.000 ευρώ η πρόταση της ερευνητικης ομάδας Τ.Κ. είναι μια ανοησία, μια πεπαλαιωμένη μέθοδος που δεν προσφέρει τίποτα στην επιστήμη. Είμαστε στην επιτροπή. Πρέπει να απορρίψουμε την πρόταση της ερευνητικής ομάδας Τ.Κ.
Ναι αλλά η ομάδα Τ.Κ. με τις ψήφους της ελέγχει τις Πρυτανικές Εκλογές και εμένα ο κολλητός μου κατεβαίνει τον Ιούνιο με το τάδε ψηφοδέλτιο. 
Ε, τότε πρέπει να την αξιολογήσουμε θετικά κι ας είναι ψευτο-επιστημονική και λάθος.

Θέλετε να γράψουμε αλλά 100 διαφορετικά παραδείγματα ή να πούμε για τις φοιτήτριες που γίνανε ερωμένες των καθηγητών τους για να πάρουν γρήγορα και εύκολα το διδακτορικό τους; Όποιος έχει αντίρρηση να μου το πει.

Νίκος Ε. Μαστοράκης
www.romioi.com