ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

2 Αυγ 2015

Απεβίωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσεύς Τσαγκαράκης

Με βαθύτατη οδύνη και θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο χωριανός μας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και Λογοτέχνης κ. Οδυσσεύς Τσαγκαράκης συχνός αρθογράφος του romioi.com πέρασε στο χώρο της αιωνιότητας.

O εξαίρετος Πανεπιστημιακός πέθανε ξαφνικά χθες, 1 Αυγούστου 2015, ενώ κολυμπούσε  στη θάλασσα του Ρεθύμνου.

O Oδυσσέας γεννήθηκε στην Τουρλωτή Σητείας στις 15 Σεπτεμβρίου 1935 και 
υπήρξε καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κλασικός φιλόλογος, με παράλληλα ενδιαφέροντα για τη λογοτεχνία.  

Τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της Σητείας και έφυγε στη Γερμανία για βιοποριστικούς λόγους. Με τα χρήματα που κέρδιζε ως ανειδίκευτος εργάτης σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και του Μονάχου, απ' όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1966. Το ίδιο έτος πήγε στην Αμερική κι άρχισε την πανεπιστημιακή του καριέρα. Το 1978 εξελέγη τακτικός καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στο Memorial University of Newfoundland του μακρινού Καναδά.

Ο νόστος του πραγματοποιήθηκε ύστερα από είκοσι δύο χρόνια με την εκλογή του στη βαθμίδα του καθηγητή της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου και είναι διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας.

Το επιστημονικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και δεκάδες άρθρα πάνω στον Ομηρο (θρησκεία, μυθολογία, προφορική ποίηση και σύνθεση των επών, δομή και τεχνική), στην αρχαϊκή λυρική ποίηση (το πρόβλημα της αυτοέκφρασης, ερμηνευτικές προσεγγίσεις ), στην τραγωδία και σε άλλες περιοχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ανοιχτοί Δρόμοι", δημοσιεύτηκε το 1977 (Αθήνα, εκδόσεις "Δίφρος"), μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε το 1981 με τίτλο Open Roads (New York, Todd & Honeywell Inc.). Το δεύτερο, "Μαδώντας τη Μαργαρίτα", δημοσιεύτηκε το 1984 (Αθήνα, εκδόσεις "Δίφρος"). Είχε δύο παιδιά.

Το ακαδημαϊκό του έργο εμφανίζεται στη σελίδα


Ο κ. Μιχάλης Κ. Αγγελάκης έγραψε τα ακόλουθα:

 << Ο αδόκητος χαμός του  ξάφνιασε ακόμη και τους  Αγγέλους του   παραδείσου που σίγουρα δεν είχαν προλάβει να ετοιμάσουν την καθώς του πρέπει υποδοχή! Σήμερα τρέχουν αλαφιασμένοι να κάνουν τα πρεπούμενα για τον απρόσμενο υψηλό επισκέπτη τους.
Εμείς θα τον κατευοδώσουμε  την Τρίτη στις 12:00 στον ιερό ναό  Αγ. Παντελεήμονος στο Άδελε Ρεθύμνου και θα παραδώσουμε το φθαρτό σώμα του στη ρεθυμνιώτικη γη που τόσο αγάπησε. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΞΑΔΕΛΦΕ ΚΑΙ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ, ΕΣΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΝ ΑΞΙΖΕΙΣ! >>
Σημείωση(*)
Ο Μιχάλης Αγγελάκης είναι πρώτος εξάδελφος από τη μητέρα του Οδυσσέα, ο Καπετάνιος.
Η μητέρα του Οδυσσέα είχε τρία αδέλφια. τον Γιώργη (το "σκετζή") το γνωστό αγροτικό διανομέα του ταχυδρομείου, τον Αριστοτέλη με τα πολλά παιδιά και τον Κωστή ("αντράκι").

Την σημείωση αυτή έγραψε ο Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος κ. Κωστής Ζερβάκης