ΡΩΜΙΟΙ (Γιατί Ρωμιοί)

16 Αυγ 2015

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Τα φιδάκια της Παναγίας

Το θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο, επανελήφθη και φέτος  στην Παναγία Φιδούσα στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς.

Μικρά γκρίζα φιδάκια, που το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, εμφανίζονται μέσα στην εκκλησία και πάνω στην εικόνα της Παναγιάς. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός.

Τα φιδάκια πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 500 χρόνια, όταν πειρατικά πλοία προσάραξαν στο νησί και οι πειρατές που επιβιβάστηκαν κατευθύνθηκαν προς τη Μονή προκειμένου να τη λεηλατήσουν. Τότε, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι, το οποίο κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν. Από τότε, κάθε χρόνο, την παραμονή της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετά το πέρας της παρακλήσεως, τα φιδάκια εμφανίζονται κάθε χρόνο πάνω στον βράχο που ήταν χτισμένο το παλιό καμπαναριό της Ιεράς Μονής, που έπεσε το 1953, όταν το νησί χτυπήθηκε από τον μεγάλο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ. Τα φιδάκια εμφανίζονται από τις 23:00 μέχρι και τα ξημερώματα. Μετά εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται τον επόμενο χρόνο, την ίδια μέρα και ώρα.

Πάντως, σε περίπτωση τα φιδάκια δεν εμφανιστούν, όπως έγινε το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς, κάποιο κακό συμβαίνει στην Κεφαλονιά και στην χώρα.